Historia monastycyzmu chrześcijańskiego sięga III wieku. W tym czasie, wierzący szli na pustyniach Egiptu, Palestyny i Syrii , na wzór Chrystusa, aby poświęcić sie wyłącznie modlitwie. W samotności pustelnika życia, Bóg był ich jedynym celem. Słowo "mnich" pochodzi od greckie "monachos ',' Tylko życie", który odnosi się do 'monos', 'a'. Mnich chce się skupić na jednym: Bóg.
W 1880 roku mnisi przybyli z Francji do Holandii,poniewaz sytuacja we Francji nie byla zbyt korzystna i klasztory byly zagrozone. Mnisi z Katsberg musieli opuscic kraj.
Benedykt Sebastian Wyart w sąsiedztwie Tilburg, na terenie wsi Berkel-Enschot, znalazł to, czego szukał: kawałek wrzosu, z kilkoma malymi gospodarstwami i owczarniami.
Owczarnia została przekształcona na tymczasowy klasztor i w dniu 5 marca 1881 roku, po raz pierwszy na Koningshoeven Eucharystii. To było utworzenie pierwszego klasztoru cystersów w Holandii od czasów reformacji. Powstanie protestantyzmu i rozwój północnej Holandii do niepodległego państwa, w wieku 16 i 17 oznaczalo koniec klasztorów. Do ich utrzymania, mnisi w Koningshoeven zaczeli odzyskkiwac jałowe wrzosowiska. Nalezalo znalezc rozwiazanie utrzymania sie, zwłaszcza że coraz więcej przychodzilo kandydatów i rekolekcje stały się trwałym fundamentem. Kiedy organizacja rolników nie byla w stanie zapewnić najbardziej podstawowe potrzeby utzrymania, postanowiła pierwsza przełożona, Nivardus Schweykart , aby rozpocząć budowe i produkcje malego browaru. Był to początek holenderskiego browaru trapistów. Do dziś jest głównym źródłem dochodów tegoz klasztoru.
Dla Wspolnoty Trappistow typowe jest doswiadczenie milczenia oraz chec uproszczenia zycia.
w 1881 był pierwszym klasztorem Trappistow w Holandii.
''Proeflokaal'',pokoj degustacja,gdzie mozna rozkoszowac sie degustacja az 8 rodzajami piwa,
niezwykle kusi smakoszy i turystow ,ktorych latem tu nie brakuje.
Benedykt Sebastian Wyart zalozyciel klasztoru.
Miejsce cudownie urokliwe.
Modlitwa i praca
Według starożytnej tradycji, mnisi siedem razy spotykaja sie, aby razem modlić sie. Kulminacyjnym punktem modlitwy jest wspólnotowa Eucharystia. Wspólny czas modlitwy pomaga mnichów utrzymywac caly dzien w modlitwie . Również czytanie duchowne "lectio divina", odgrywa ważną rolę. Są chwile, gdy czytaja mnisi medytacyjne teksty z Biblii i Ojców i innych autorów duchowych. Jest to forma modlitwy, by nie tylko zdobywac wiedze intelektualna, ale glownie prowadzic dialog między Bogiem a czytelnikiem. Rano i po południu są stałe godziny pracy. Dzięki pracy mnichowie doswiadczaja wspolgranie zycia z wielkoscia stworzonego swiata przez Boga.Ponadto, każdy mnich poswieca sie własnej pracy we Wspólnocie. Na przykład, ktoś odpowiedzialny za pranie, sprzątanie, kuchnia, jadalnia, stolarka, introligatorskie, biblioteka, zakrystię i kościół, ogród, las i przyjmuje gości.Zapewnia im ona także możliwości poznania łona świata stworzonego przez Boga . I dalej jest to forma relaksu psychicznego i fizycznego.
W osobistej i wspólnotowej modlitwie mnichów nie tylko otwieraja się na Boga, ale robią to jakby zastępczo dla całego świata. Że mnisi są dla'' wszystkich "znajduje również odzwierciedlenie w ciepłym powitaniu dla ludzi, którzy chcą uciec od zatłoczonego i wiecznie za czyms goniacego społeczeństwa . Wspólnota zakonna zapewnia im czas spedzenia w atmosferze ciszy, spokoju i refleksji, dając poczucie,ze wszystko co w nas i od nas pochodzi od Boga i do niego wraca. Dzien Mnicha:
"Ora et labora", "módl się i pracuj" jest mottem zwolenników benedyktynow.
"Ora et labora", "módl się i pracuj" jest mottem zwolenników benedyktynow.
Wchodzimy do pomieszczen,gdzie odbywa sie proces tworzenia najslynniejszego w okolicy piwa :
La Trappe. Jest go az 7 czy 8 rodzajow : La Trappe Blond, La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel, La Trappe Isid'or Trappist, La Trappe Witte Trappist, La Trappe Bockbier.
W powietrzu unosi sie niesamowicie mocny zapach chmielu.
Dalej zwiedzamy piekarnie,gdzie mnisi piekli chleb,ktory wazyl 2 kg.
( wolno im bylo zjesc tylko 2 kawalki chleba na dzien)
Duzy piec do pieczenia chleba.
Krajalnica do chleba.
Klasztor posiada rowniez swoje wlasne laboratorium oraz produkcje unikatowych butelek do piwa.
Oczywiscie musielismy zdegustowac piwa.,smak niepowtarzalny.
Na koniec kazdy w swojej osobistej intencji zapala swiatelko do Onze Lieve Vrouw.
Klasztor jest ogolnie dostepny dla wszystkich odwiedzajacych i turystow,sa udostepnione rowniez pokoje wraz ze sniadaniem oraz obiadem. latem otwarte ;
od poniedzialku do niedzieli miedzy 11-19
od poniedzialku do niedzieli miedzy 11-19
zima: od wtorku do niedzieli 11-18.
Polecam takie budujace wycieczki.
Polecam takie budujace wycieczki.
Bardzo ciekawa relacja :)
OdpowiedzUsuń